top of page
image_67182849.JPG

OVER DE PRODUCTEN

De tafellampen van Just B Lights zijn gemaakt van houten spatels (de kap) en hardhout (de lampenvoet). Er zijn beschilderde en onbeschilderde versies.

De verticale helix wekt de suggestie van een opwaartse of neerwaartse beweging, gecentraliseerd in zijn midden. Wanneer wij ons volledig in rust voelen, in wakkere staat, gebeurt er in ons lichaam iets vergelijkbaars: opwaartse en neerwaartse energieën verplaatsen zich op harmonieuze wijze naar de plekken waar ze nodig zijn. We willen in rust en tevredenheid 'hier' kunnen zijn, in 'dit' moment. Dan kan ons bewustzijn zich ontplooien.

Rondom de ruggengraat verplaatsen zich energieën ook letterlijk spiralend op en neer, een helix vormend. Onze basis, met de aarde verbonden, kan zo een flexibele samenwerking aangaan met het hemelse. Wanneer wij gecentraliseerd in onze verticale as zijn, werkt dit optimaal. In diepe meditatieve, voelende/waarnemende staat kun je dit in je eigen lichaam ervaren. Hoe duidelijker de ervaring, des te meer het 'oplicht' als een helder beeld in je geestesoog.

Zo'n beeld zag de maker voor zich en dit werd een lamp.

Over: About
IMG_20220303_155347_100_edited.jpg

OVER DE MAKER

Barbara de Ligt

Vormen en materialen uit de natuur geven mij rust. Ik kom uit de natuur. Het is mijn daadwerkelijke thuis. Als ik mij daarmee verbind, dan lukt het mij beter om in het hier en nu te ZIJN. Omdat ik zelf in deze moderne wereld nogal gauw 'all-over-the-place' ben door allerlei indrukken en ideeën, kan ik dat wel goed gebruiken.

Geïnspireerd door beelden en ervaringen die mij rustgeven, bouwde ik in 2016 tijdens de zwangerschap van mijn dochter de eerste lamp om mijn eigen woonruimte (of 'nest') wat meer 'zen' te maken. Toen ik merkte dat ikzelf ook erg zen werd van het maakproces en anderen ook zo'n lamp wilden hebben, ontstonden er steeds meer soortgelijke lampen. Mensen gaven aan dat de lampen door hun natuurlijke uitstraling op hen eveneens een rustgevend effect hadden.

Hout is mijn favoriete materiaal, maar soms kan de authentieke lampvoet ook van ander materiaal zijn, zoals beton of metaal. Ik duik ook graag kringloopwinkels in of speur op Marktplaats om mooie lampvoeten te scoren. Zo kan ik spelen met de mogelijkheden en krijg ik nieuwe ideeën. Ik ben absoluut in voor een circulaire economie, waarin we zoveel mogelijk producten of grondstoffen hergebruiken.

Naast lampen, maak ik ook graag andere dingen, zoals een schilderij of poppenhuis. Mijn schilderkunst gaat (ook) meestal over licht, vormen, kleuren en dynamiek in de ruimte of elders in de natuur. In 2020 heb ik tijdens de lockdown spontaan een DIY-poppenhuis voor mijn dochter in elkaar gehoutlijmd met de spatels, waarmee ik ook de helixlampenkappen maak.

Naast het maken van (kunst)producten, ben ik ook een maker van onderwijs. Ik bedenk en geef creatieve en technische lessen op basisscholen en andere diverse gelegenheden.

Over: Over

OVER DE NAAM 'JUST B LIGHTS'

Logo zwart met meer wit eromheen.jpg

Het logo is afkomstig uit mijn handtekening, zoals ik dat ook altijd onder mijn schilderijen zet. Het is de B van 'Barbara' en de B van 'Be'. Ik wilde deze 'handtekening' ook op de één of andere manier op mijn lampen hebben...

De naam is bedacht rondom die B en de betekenis van de lampen. De lampen helpen mij om gewoon in het 'hier en nu' te kunnen ZIJN, zonder iets te moeten... Te "just B'en" zoals ik dat ook wel eens vaker noem...

Over: Over
bottom of page